Kuchnia

przepisy

śledzie cytrynowe:

pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju

3 cebule

2 cytryny

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki oregano

olej roślinny ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy

2 lyżki octu winnego z białego wina

Jak zrobić śledzie śledzie cytrynowe:

Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki.

Jedna cytrynę kroimy w plasterki, z drugiej ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Można również cebulę zeszklić na oleju.

Cebulę zalewamy sokiem cytrynowym i octem, mieszamy z posiekaną natkę pietruszki i skórka cytrynową.

W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, plastry cytryny oprószamy je oregano i tak do wykończenia składników.

Wszystko zalewamy olejem.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation